ομάδα παιδιών δημοτικού

   Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΠΝΟΗ» προτίθεται να πραγματοποιήσει  Ομάδα Αφήγησης και Συζήτησης Παραμυθιού για Παιδιά Δημοτικού, και συγκεκριμένα στις τάξεις Γ’,Δ’, Ε’ και ΣΤ’, στα πλαίσια των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας του παιδιού.
    Τα παραμύθια θα λειτουργήσουν ως εργαλείο και ως μέσο μετάδοσης των μηνυμάτων ζωής που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Το παιδί χρειάζεται περισσότερο από όλους υποδείξεις με συμβολική μορφή για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα και διλήμματα της ηλικίας του και να οδηγηθεί με ασφάλεια στην ωριμότητα.
   Είναι χαρακτηριστικό των παραμυθιών ότι θέτουν ένα υπαρξιακό πρόβλημα με ασφάλεια, συντομία και ακρίβεια και αυτό επιτρέπει στο παιδί να το συλλάβει στην ουσιαστικότερη μορφή του, απλοποιώντας όλες τις καταστάσεις. Επιπλέον, έχουν απαράμιλλη αξία, γιατί προσφέρουν νέες διαστάσεις στη φαντασία του παιδιού και μέσα από την μορφή και την δομή τους του υποβάλλουν εικόνες με τις οποίες μπορεί να δομήσει τις ονειροπολήσεις του και με αυτές να προσανατολιστεί καλύτερα στη ζωή του. 
   Για να κρατήσει μια ιστορία το ενδιαφέρον του παιδιού, πρέπει να το διασκεδάζει και να ξυπνά την περιέργεια του. Όμως, για να πλουτίζει τη ζωή του, πρέπει να εναρμονίζεται με τα άγχη και τις προσδοκίες του, να αναγνωρίζει πλήρως τις δυσκολίες του, ενώ συγχρόνως να υποδεικνύει λύσεις στα προβλήματα που το αναστατώνουν. Με λίγα λόγια, πρέπει να σχετίζεται ταυτοχρόνως με όλες τις πλευρές της προσωπικότητας του, χωρίς να υποτιμά, αλλά, αντίθετα αναγνωρίζοντας πλήρως τη σοβαρότητα των δυσκολιών του. Κανένα άλλο είδος παιδικής λογοτεχνίας δεν μπορεί να το πετύχει καλύτερα αυτό από το λαϊκό παραμύθι, αφού το παιδί σε κάθε στιγμή της ζωή του είναι εκτεθειμένο στην κοινωνία στην οποία ζει.
     Οι κύριες θεματικές ενότητες στις οποίες θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας και οι οποίες αφορούν ψυχολογικά ζητήματα των παιδιών, είναι οι εξής:
• Μαθαίνω να συνεργάζομαι στο σπίτι, στο σχολείο και στην παρέα.
• Μαθαίνω να κυριαρχώ πάνω στον εγωισμό μου και στα θέλω μου.
• Εγκαταλείπω τους φόβους  της παιδικής μου ηλικίας.
• Αναγνωρίζω και αντιμετωπίζω τις αντιζηλίες με τα αδέρφια μου.
• Αποκτώ αίσθημα του εαυτού μου και αυτοεκτίμηση.
• Αποκτώ αίσθηση ηθικής υποχρέωσης – Γίνομαι «καλύτερος» άνθρωπος.
• Μαθαίνω να μετατρέπω ένα πρόβλημα σε ευκαιρία.
         Οι συναντήσεις με τα παιδιά θα γίνονται κάθε Πέμπτη 17:00-19:00 στον χώρο τoυ Κέντρου Πρόληψης (Ε. Βοστάνη 3) και θα ολοκληρωθούν σε δέκα 2ωρες συναντήσεις. Οι γονείς των παιδιών μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλ. 2251020600 καθημερινά  08:00 – 14:30 έως και την 1/03/2016.
         Υπεύθυνες Σεμιναρίου 
         Ψύρρα Παναγιώτα, Ψυχολόγος, Στέλεχος  Κ.Π. ΠΝΟΗ
         Φραντζή Ασπασία, Κοινωνική Λειτουργός