Η αξία του βιβλίου στην εποχή του διαδικτύου

Η αξία του βιβλίου στην εποχή του διαδικτύου

Η 2α Απριλίου, καθιερώθηκε το 1966, απ’ το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα(ΙΒΒΥ), ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Με την ενέργεια αυτή στόχευαν στην προαγωγή της φιλαγνωσίας των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα και στο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ενηλίκων για το παιδικό βιβλίο. Τα βιβλία υπήρχαν απ’ την αρχαιότητα, με διαφορετική μορφή απ’ ότι είναι ευρέως γνωστή. Καθώς δεν είχε εφευρεθεί το χαρτί, χρησιμοποιούνταν πέτρες, φύλλα φυτών ή υφάσματα με σκοπό να καταγραφούν πάνω τους στοιχεία εκείνων των εποχών ως ευρήματα για τις μελλοντικές γενιές. Στην πορεία εφευρέθηκε το χαρτί και έτσι τα βιβλία έλαβαν τη σημερινή τους μορφή, ενώ έγιναν ένα δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας, πληροφόρησης και γνώσης της ιστορίας του κάθε λαο...

Αρθρο για το Τζόγο

Εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια
     Για τους περισσότερους από μας, τα τυχερά παιχνίδια είναι μια μορφή ψυχαγωγίας την οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ατόμων που εγκαθιστούν, μια προβληματική σχέση με το τζόγο, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια αυτοελέγχου και τη σταδιακή οικονομική, ηθική και συναισθηματική τους κατάπτωση, ανάγοντας την έτσι σε εξαρτητική συμπεριφορά.    
Κύριες κατηγορίες νόμιμου τζόγου
Το ποντάρισμα αφορά την ανταλλαγή χρημάτων με βάση το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού (χαρτιά, κουλοχέρης, ηλεκτρονικά μηχανήματα, πόκερ, άλλα μηχανήματα που λειτουργούν με κέρματα ή μάρκες, το στρίψιμο του κέρματος και τα παιχνίδια στο καζίνο όπως...

Γιατί να τιμάται μια τέτοια μέρα;

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Γιατί να τιμάται μια τέτοια μέρα;


Από την Ελένη Καραγεωργίου
Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγο (M.Sc., M.A)
Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Πνοή


Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα ξεκινώντας από τα αυτονόητα. Θα παραθέσουμε τα εξής:
Γιατί, καταρχάς, λόγω της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας μπαίνει στο περιθώριο της ζωής και φλερτάρει επικίνδυνα με το θάνατο. Στην Ελλάδα ενδεικτικά από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι.
Γιατί το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί το βασικό πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε. με ετήσιο...

Η ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά  ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ και της παράνομης Διακίνησης

Η ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
            
 Από την Χατζέλλη Μαρία
Κοινωνική Λειτουργός
Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης «ΠΝΟΗ»

   Η εφηβεία είναι η ηλικία κατά την οποία ξεκινάει η χρήση τόσο των νόμιμων ουσιών, όπως ο καπνός και τα οινοπνευματώδη ποτά όσο και των παράνομων. Η χρήση των ναρκωτικών σήμερα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ψυχοκοινωνική υγεία των νέων και απειλεί ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, στο βαθμό που η σοβαρότερη επένδυση και το μέλλον της κοινωνίας είναι οι νέοι.  
  Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος...

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ


             Η σύγχρονη άποψη για την πρόληψη υποστηρίζει ότι, πρόκειται για έννοια πολυδιάστατη με παρέμβαση σε πολλά επίπεδα που προϋποθέτει μελέτη, ανάλυση αιτιών, καθορισμό στόχων, εξασφάλιση μέσων και οργάνωση.    
            Σήμερα έχει γίνει κατανοητό ότι η ενημέρωση και πληροφόρηση δεν μπορεί να αφορά μόνο τις ουσίες, αλλά πρέπει να επικεντρώνεται και σε άλλα θέματα όπως η ανάπτυξη της λειτουργίας της οικογένειας, τα προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων και η γενικότερη κοινωνική ασφάλεια. Υπό το πρίσμα αυτό, πρόληψη είναι η προσπάθεια εντοπισμού και στη συνέχεια καταπολέμησης και εξάλειψης όλων...

ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Σημαντική προϋπόθεση για την απόκτηση θετικής αυτοεκτίμησης είναι η ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται πως το βλέπουν οι άλλοι και να κάνει σύγκριση ανάμεσα στην αυτοεικόνα και στις προσδοκίες που πιστεύει ότι έχουν οι άλλοι γι αυτό.

 Οι κυριότερες πρακτικές κατευθύνει που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς είναι οι εξής:

-         Να εφαρμοστούν συνεπείς και σταθερές τακτικές ανατροφής οι οποίες ενθαρρύνουν την αυτόνομη ανάπτυξη. Πρέπει να αποφεύγονται τα δυο άκρα, της αυταρχικής συμπεριφοράς και της υπερβολικής ανεκτικότητας.

-         Να αποφεύγουν τη σύγκριση της επίδοσης του παιδιού με αυτή των αδελφών ή άλλων παιδιών.

-        ...