spot

spot

 26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους


 Ενδείξεις που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά…

Από την Σαμοθρακή Δέσποινα  
Κοινωνική  Λειτουργό
Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Πνοή
     Ως γονείς αγωνιούμε για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας από τα ναρκωτικά. Καθώς αυτά μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία αλλάζουν, και χρειάζεται να αλλάξουμε και εμείς, για να μπορέσουμε να είμαστε κοντά τους σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους. Ελπίζουμε ότι τα έχουμε διαπαιδαγωγήσει έτσι, ώστε να είναι αυτόνομα, υπεύθυνα και να προστατεύουν τον εαυτό τους.
    Από την άλλη όμως, ο πειραματισμός και το ρισκάρισμα...

Θυμός - Βία - Συγχώρεση

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει  ότι ως φορέας εκδώσαμε το υλικό Θυμός - Βία – Συγχώρεση, ένα εγχειρίδιο για την πρόληψη του Σχολικού εκφοβισμού, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο χώρο της Β΄θμιας Εκπαίδευσης στους μαθητές ή σε υποομάδες του νεανικού πληθυσμού για τις οποίες θεωρούμε ότι συντρέχουν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση προβλημάτων που σχετίζονται με τη βία και τον εκφοβισμό. Το υλικό μπορεί να εφαρμοστεί ως μια ολοκληρωμένη παρέμβαση 11 βιωματικών συναντήσεων όπως εμείς προτείνουμε  ή κάνοντας χρήση μεμονωμένων ενοτήτων ως μια βραχεία παρέμβαση. Το εγχειρίδιο θα αποσταλεί σε όλα τα Γυμνάσια – Λύκεια...

Ομάδα Γονέων Μυτιλήνης

Ομάδα Γονέων Μυτιλήνης.H οικογένεια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο  στο σύνολο των τομέων της ζωής του παιδιού, διαμορφώνοντας την προσωπικότητά του, συμβάλλοντας στην γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καλλιεργώντας την κοινωνική και ηθική του συνείδηση και βεβαίως βοηθώντας στην ομαλή μετάβαση του παιδιού από το στενό οικογενειακό περιβάλλον στο ευρύτερο κοινωνικό  και στο πέρασμα από την βρεφική ,παιδική  και εφηβική ηλικία στην ενήλικη ζωή.
     Γνωρίζουμε λοιπόν ότι έχει τεράστια σημασία για την πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των  γονέων  προκειμένου να μπορούν να διατηρούν στο εσωτερικό της το κλίμα εκείνο, που ευνοεί την καλύτερη δυνατή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.
    ...
Γονείς

Γονείς

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε γονείς έχουν ως στόχο τη στήριξη του ρόλου τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και τη βελτίωση των σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας

Υλοποιούνται σε όλο το νησί, με κριτήρια τις ανάγκες κάθε περιοχής και την υποβολή σχετικών αιτημάτων εκ μέρους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, διευθυντών σχολείων, φορέων της τοπικής κοινότητας κ.λ.π.. Κάθε κύκλος συναντήσεων ολοκληρώνεται σε δέκα το ελάχιστο δίωρες συναντήσεις.
 
Οι επιμέρους στόχοι που εκπληρώνουν τα προγράμματα γονέων είναι:
Η ενημέρωση των γονέων για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, για τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες του σε κάθε στάδιο, καθώς και για τους...
Παιδιά και Έφηβοι

Παιδιά και Έφηβοι

Οι νέοι αποτελούν την κύρια ομάδα στόχο των προγραμμάτων πρόληψης. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι τα προγράμματα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσωπικής και κοινωνικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας.
Τα προγράμματα της «Πνοής» που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους προσβλέπουν στην καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που θωρακίζουν το νεαρό άτομο απέναντι σε εξαρτητικού τύπου συμπεριφορές και το επιτρέπουν να προχωρήσει στη ζωή, αναπτύσσοντας απρόσκοπτα το δυναμικό, τη δημιουργικότητα, τα όνειρά του.

Οι επιμέρους στόχοι που πληρούν τα προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά είναι:
Η βελτίωση των αντιλήψεων των παιδιών για τον εαυτό τους και τους άλλους
Η αναγνώριση και...
Συμβουλευτική

Συμβουλευτική

Η «Πνοή» ανταποκρίνεται σε ατομικά και οικογενειακά αιτήματα Συμβουλευτικής γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις και δυσκολίες, με προβλήματα στις σχέσεις μελών της οικογένειας (γονέων και παιδιών) και στη σχέση του ζευγαριού.  

Η υποδοχή αυτών των αιτημάτων βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι ατομικές και οικογενειακές δυσκολίες αποτελούν δυνητικά επιβαρυντικούς παράγοντες, για την αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στη χρήση ουσιών.

Επιπλέον, η υποστήριξη στην οικογένεια, μέσα από συνεδρίες συμβουλευτικής, βοηθά τα μέλη της να μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράζουν ανοιχτά τα μεταξύ τους συναισθήματα, σκέψεις και ανάγκες με τρόπους που...
Εκπαιδευτικοί

Εκπαιδευτικοί

Η «Πνοή» οργανώνει και πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς, στελέχη υγείας και πρόνοιας, μέλη αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, αλλά και σε κάθε πολίτη. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα πρωτογενούς πρόληψης και προαγωγής της θετικής υγείας στον πληθυσμό.
 
Το σχολείο ειδικότερα αποτελεί ένα συστηματικό πεδίο παρέμβασης για την «Πνοή», καθώς αναγνωρίζεται ως το προτιμώμενο περιβάλλον για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στο νεανικό πληθυσμό. Το σχολικό περιβάλλον εγγυάται μακροπρόθεσμη και συνεχή παρέμβαση, ενώ επιτρέπει την αξιοποίηση ενδιάμεσων ομάδων, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, που μπορούν...
Έρευνα - Αξιολόγηση

Έρευνα - Αξιολόγηση

Ο σχεδιασμός αποτελεσματικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων επιβάλλει την ένταξη των διαδικασιών της αξιολόγησης και έρευνας στις δράσεις της Πνοής.

Η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και πραγματοποιείται από τους ίδιους τους αποδέκτες τους μετά την ολοκλήρωση μιας παρέμβασης με τη μορφή ανώνυμων ερωτηματολογίων. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται και αναλύονται με αυτό τον τρόπο, αξιοποιούνται στη συνέχεια κατά το σχεδιασμό για την υλοποίηση νέων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.  

Η έρευνα επιτρέπει την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων σε σχέση με την εικόνα της κοινωνίας και τις ανάγκες της ως προς ζητήματα που αφορούν την πρόληψη, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν...
Αρχές Πρόληψης

Αρχές Πρόληψης

Οι αρχές που διαπνέουν την εφαρμογή των προγραμμάτων Πρόληψης της Πνοής είναι οι ακόλουθες:
Οι στρατηγικές πρόληψης βασίζονται σε μια σειρά από επιστημονικές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις, σε συνάρτηση με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκεςΤα προγράμματα πρόληψης αφορούν τη χρήση νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών, αλλά και συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν εξαρτητικέςΗ πρόληψη έχει ως κύριο αποδέκτη το νεαρό άτομο και αποσκοπεί στη θωράκισή του απέναντι στους παράγοντες και τις συνθήκες που το καθιστούν ευάλωτο στο να αναπτύξει συμπεριφορές που βλάπτουν τη σωματική, ψυχική και πνευματική του υγείαΠαρεμβάσεις που αφορούν στο περιβάλλον των νέων (οικογένεια, σχολείο, πανεπιστήμιο, στρατός) και σε άτομα που ...

πρόσκληση για ομάδα ψυχοκοινωνικής υγείας

Μυτιλήνη,  23  Σεπτέμβρη 2015
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ πρόκειται να υλοποιήσει σεμινάριο που απευθύνεται σε ενήλικες με αντικείμενο την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και  προάγουν νέους τρόπους σχετίζεσθαι με τον εαυτό, τους οικείους  και την κοινότητα που το άτομο ζει. Το σεμινάριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε θεωρεί πως θα ήθελε να ακούσει, συζητήσει, προβληματιστεί πάνω σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Το σεμινάριο μεταξύ άλλων πρόκειται να αξιοποιήσει το παραμύθι, δημιουργικές δραστηριότητες και την ομαδική διεργασία.
Ενδεικτικές θεματικές...

Σχέσεις Ζευγαριών -Ημερίδα

Aκολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο  για να δείτε την Ημερίδα με θέμα "Σχέσεις ζευγαριών" που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης "ΠΝΟΗ" με κεντρικό ομιλητή τον κ. Προκοπίου Αχιλλέα Παιδοψυχίατρο- Ψυχοθεραπευτή , Μέλος της E.F.T.A.