Σεμινάριο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σεμινάριο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι συναντήσεις μας με ομάδες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2022 συνεχίζονται. Κατόπιν αιτημάτων των ίδιων των εκπαιδευτικών κάποιες από τις θεματικές με τις οποίες ασχοληθήκαμε, ήταν αυτές της διαφορετικότητας, των σωματικών ορίων, της πρόληψης της σεξουαλικής βίας αλλά και της συναίνεσης. Στόχος του σεμιναρίου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης είναι η ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών στην εφαρμογή προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, αλλά και η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών.
 Ελένη Καραγεωργίου, Κλινική & Κοινωνική Ψυχολόγος, Αφηγηματική Θεραπεύτρια Ειρήνη Τσελεμπή, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Στέλεχος ΕΣΠΑ  
Δράσεις στα Δημοτικά και Γυμνάσιο της Λέσβου

Δράσεις στα Δημοτικά και Γυμνάσιο της Λέσβου


Το Κέντρο Πρόληψης Πνοή και αυτή την σχολική χρονιά είναι κοντά στους μαθητές!Ξεκινήσαμε το μαγικό ταξίδι της αποδοχή με τα παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ παράλληλα μάθαμε τι χρειάζεται μία καλή φιλία με τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.  
Τι χρειάζεται λοιπόν;Μπορεί η απάντηση να διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά όλοι φαίνεται να έχουμε μια βασική εικόνα του τι σημαίνει καλός φίλος και τι μπορεί να μας προσφέρει.Τα βασικά συστατικά μιας αληθινής φιλίας είναι συμπόνια, διάθεση να ακούσεις τα προβλήματα του άλλου, ειλικρίνεια, χιούμορ και ενδιαφέρον.Κάθε μέρα, με τα λόγια και τις πράξεις σου, δείχνεις στους γύρω σου για ποιους και πόσο ενδιαφέρεσαι. Αν είσαι διατεθειμένος να ακούσεις τα προβλήματα του άλλου, να τον...
Ενδεικτικές παρεμβάσεις Νοεμβρίου 2022

Ενδεικτικές παρεμβάσεις Νοεμβρίου 2022

Το μήνα Νοέμβριο ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις από το στέλεχος του Κέντρου Δαγκινάκη Ελισσάβετ στα δημοτικά σχολεία 2ο και 7ο και στο Γυμνάσιο Γέρας στα τμήματα Β2 και Γ2. Τα θέματα τα οποία θα αναλυθούν είναι γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον σχολικό εκφοβισμό. Ενδεικτικά παραθέτονται κάποιες φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση και γνωριμία με τους μαθητές των παραπάνω σχολείων.
Δράσεις Μάιου 2022

Δράσεις Μάιου 2022

Οδεύοντας προς το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, σε κάποιες από τις συναντήσεις μας με τους μαθητές, πραγματευτήκαμε θέματα όπως η συνεργασία, η ομαδικότητα, αλλά μιλήσαμε και για τρόπους επίλυσης συγκρούσεων. Συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν μέσα από τον ανταγωνισμό και την καθημερινή τριβή.
Δράσεις Απριλίου 2022

Δράσεις Απριλίου 2022

Tα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Πνοή συνεχίζουν τις δράσεις τους και τον Απρίλιο. Κάθε παρέμβαση που πραγματοποιείται στοχεύει στον περιορισμό ή ακόμη και στην εξάλειψη των ψυχολογικών και κοινωνικών συνεπειών. Η διαπαιδαγώγηση ενός ατόμου, δεν θεωρείται φυσικά η μόνη δυνατή προληπτική δράση, εντούτοις μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων. 

Δράσεις Μαρτίου 2022

Τα μέλη του Κέντρου Πρόληψης Πνοή συνεχίζουν τις δράσεις τους στα σχολεία της Λέσβου με σκοπό τη πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών.Στις παρεμβάσεις του μήνα Μαρτίου, μιλήσαμε με τα παιδιά για θέματα όπως την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, το bullying και το body shaping, τον θυμό και την συμπερίληψη.Στόχος είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Με το πλοίο της φαντασίας και πλήρωμα τους μαθητές της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας, με στόχο να ανακαλύψουμε «τον πολυτιμότερο θησαυρό του κόσμου», ο οποίος είναι κρυμμένος σε ένα μακρινό και εξωτικό νησί. Σημαντικός  βοηθός μας σε αυτό το ταξίδι, θα είναι ένας αρχαίος χάρτης ο οποίος θα μας οδηγεί  σε κάθε συνάντηση και σε ένα ξεχωριστό νησί, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας.
Ολοκλήρωση Παρεμβάσεων Δημοτικού σχολείου Παμφίλων(Βοστάνειο)

Ολοκλήρωση Παρεμβάσεων Δημοτικού σχολείου Παμφίλων(Βοστάνειο)

Με ανάμεικτα συναισθήματα ολοκληρώθηκε το φανταστικό μας ταξίδι με την καπετάνισσα Ελισσάβετ και τα παιδιά της Δ τάξης του δημοτικού σχολείου Παμφίλων. Καθώς από τη μια υπάρχει λύπη που το ταξίδι έφτασε στο τέλος του από την άλλη όμως ο θησαυρός κατακτήθηκε στο νησί της κατάκτησης και  το νησί μετονομάστηκε σε νησί του εμείς. Πέραν όμως από τον υλικό θησαυρό που κέρδισαν τα παιδιά (σοκολατάκια καραμέλες κ.α.)κατέκτησαν κάτι πολυτιμότερο ανακάλυψαν  πώς να συνεργάζονται, να είναι ομάδα και το κυριότερο συστατικό μιας δεμένης ομάδας που είναι ο σεβασμός. Γι’ αυτό και ο φίλος μας ο Τζακ Σπάροου ο παπαγάλος τους μοίρασε αριστεία για όλη αυτή την προσπάθεια που κατέβαλαν. Τα παιδιά κράτησαν τις ωραίες αναμνήσεις μαζί τους και άφ...
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο αναφερθήκαμε σε δύο πολύ σημαντικές ενότητες, με τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Παμφίλων, «τα συναισθήματα» και τη «διαφορετικότητα». Τα παιδιά πολλές φορές μας μιλούν με τα συναισθήματά τους. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να τα αναγνωρίζουν, να τα εκφράζουν και να τα κατανοούν. Έτσι μέσω βιωματικών ασκήσεων τα παιδιά διέκριναν και ονομάτισαν τα συναισθήματα. Κατανόησαν ότι αν και δύσκολο κάποια συναισθήματα με την κατάλληλη προσπάθεια ελέγχονται. Και δεν πρέπει να ντρέπονται για αυτά που βιώνουν και νιώθουν αλλά να τα εκφράζουν. Εστιάσαμε και στο συναίσθημα του φόβου τον οποίο άλλοι τον έκαναν τον καλύτερο φίλο και θα πορεύονται μαζί του κι άλλοι τον "έσκασαν" και τον έβγαλαν μια για πά...
Ξεκινώντας τη νέα χρονιά δημιουργικά

Ξεκινώντας τη νέα χρονιά δημιουργικά

Το 2022 ξεκίνησε δημιουργικά συνεχίζοντας τις δράσεις μας στα σχολεία της Λέσβου. Ευχαριστούμε πολύ τα σχολεία για την εμπιστοσύνη απέναντι στο φορέα και ελπίζουμε αυτή τη χρονιά να νιώσουμε περισσότερο ελεύθεροι θέτοντας νέους στόχους και όνειρα!!!
Ενδεικτικές δράσεις του μήνα από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης

Ενδεικτικές δράσεις του μήνα από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης

Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Πνοή πραγματοποιούν κύκλους παρεμβάσεων σε σχολεία της Λέσβου, που σαν στόχο έχουν την πρόληψη και προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις μας με τα παρακάτω σχολεία:·         1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που πραγματοποιείται από τα στελέχη του κέντρου Σαμοθρακή Δέσποινα και Τσελεμπή Ειρήνη·         2ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης που πραγματοποιείται από τα στελέχη του κέντρου Καραγεωργίου Έλενα και Τσελεμπή Ειρήνη·         3ο Δημοτικό σχολείο Πλωμαρίου που πραγματοποιείται από τα στελέχη του κέντρου Χατζέλλη Μαρία και Τσελεμπή ΕιρήνηΟλοκληρώθηκε...