ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
     Ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων του Κέντρου Πρόληψης Πνοή αποτελεί η υποδοχή αιτημάτων βοήθειας. Άτομο, ζευγάρια και οικογένειες διέρχονται, κατά την διάρκεια του κύκλου ζωής τους, πολλές μεταβατικές περιόδους και τραυματικές καταστάσεις οι οποίες απειλούν να διαταράξουν την ισορροπία και ομαλή λειτουργία των ίδιων ή και ολόκληρου του συστήματος της οικογένειας. Μάλιστα μερικά άτομα και οικογένειες δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουν αλλαγές και αρκετές φορές εμφανίζουν συμπτώματα ενδεικτικά της αδυναμίας και του αδιεξόδου που βιώνουν. Όσο πιο πρώιμα αναζητήσουν βοήθεια, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κρίση και να προχωρήσουν μπροστά, μέσω της ατομικής υποστήριξης - συμβουλευτικής,  προκειμένου να προληφθούν ψυχικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς.
     Η ατομική συμβουλευτική - υποστήριξη  λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας χρόνιων ψυχολογικών προβλημάτων. Το προληπτικό έργο της, συνίσταται στο να διευκολύνει το άτομο να ανακαλύψει ότι κάθε πρόβλημα εμπεριέχει μέσα του τον σπόρο της ωρίμανσης και της ενδυνάμωσης του ψυχισμού μας.
Αυτό επιτυγχάνεται όταν το άτομο που ζητά βοήθεια μέσα από τις ατομικές συναντήσεις και  με την ενθάρρυνση των στελεχών του Κέντρου, τολμήσει να προχωρήσει στα παρακάτω βήματα:
α) να συνειδητοποιήσει τα αντιπαραγωγικά μοτίβα που το ακινητοποιούν
β) να αποφασίσει να αλλάξει αυτά τα μοτίβα

Έτσι ώστε:
•     Να διερευνήσει και να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν, όπως προβλήματα στις σχέσεις, την οικογένεια, την υγεία ή την εργασία του
•     Να αποκτήσει μία καθαρή εικόνα του εαυτού του και του κόσμου γύρω του
•     Να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και αντιδρά στα γεγονότα της ζωής του
•     Να εκφράσει τις σκέψεις, ανησυχίες και φόβους του που πιθανόν να μην δύναται να το κάνει σε κάποιο κοντινό του άτομο
•     Να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τα υπόγεια συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις πράξεις του
•     Να ανακαλύψει καινούριες πτυχές του εαυτού του που ήταν άγνωστες μέχρι τώρα και να μάθει να συμπορεύεται με αυτές
•     Να μάθει αργά αλλά και σταδιακά τον τρόπο με τον οποίο ο εαυτός του λειτουργεί σε σχέση με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο
•     Να μάθει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αλληλεπιδρά με τους άλλους και πώς αυτό επηρεάζει την προσωπική του ψυχολογία
     Η ΠΝΟΗ ασχολείται με την υποδοχή αιτημάτων βοήθειας από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, τα οποία προκύπτουν είτε από τα άτομα που συμμετέχουν σε ομάδες και εκδηλώνουν επιθυμία για ατομική υποστήριξη ή από οποιοδήποτε άλλο πολίτη που έχει ενημερωθεί για το συμβουλευτικό ρόλο του Κέντρου και απευθύνεται σε μας.
    Ατομικές περιπτώσεις που χρίζουν χρόνια ψυχοθεραπεία ή και φαρμακοθεραπεία, δεν αναλαμβάνει η Πνοή, αλλά τα παραπέμπει για θεραπεία στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ωστόσο δέχεται αιτήματα γονέων που έχουν παιδιά στη χρήση ή ατόμων που οι ίδιοι έχουν εμπλακεί με τις ουσίες προκειμένου να παρέχει μια πρώτη ενημέρωση για τα θεραπευτικά προγράμματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και να κινητοποιήσει τον ίδιο τον χρήστη ή την οικογένεια για επαφή με το πρόγραμμα. Δεν αναλαμβάνουμε τη θεραπεία από ψυχοτρόπες ουσίες και στην περίπτωση που επιθυμεί ο ενήλικας ή ο έφηβος που έρχεται για υποστήριξη, γίνεται παραπομπή στο Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί στην πόλη της Μυτιλήνης.
     Η διαδικασία υποδοχής των αιτημάτων, είτε αυτή μεταφράζεται σε συμβουλευτική που παρέχεται κατευθείαν από το Κέντρο, είτε σε παραπομπή σε άλλη αρμόδια υπηρεσία, συνιστά ουσιαστικό έργο πρόληψης: η έγκαιρη επισήμανση και διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου, διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό την ομαλή του εξέλιξη και  ολοκλήρωση.
     Στη διάρκεια της ζωής του ατόμου μπορεί να παρουσιαστούν ποικίλες δυσκολίες και προβλήματα όπως οργανικά (σωματική αναπηρία, προβλήματα υγείας) ή/και οικογενειακά (προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, κακοποίηση, χωρισμό, θάνατο, κ.λ.π.) ή/και προσωπικά (κακή εικόνα του εαυτού, έλλειψη θάρρους, κακή διαχείριση των συναισθημάτων, έντονη αίσθηση φόβου και ανασφάλειας, άγχος, κρίσεις πανικού).
Όλες αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό του ατόμου και μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι:
- Ψυχοσωματικά
- Κατάθλιψη
- Αγχώδεις διαταραχές
- Προβλήματα συμπεριφοράς και σχέσεων
     Το σύμπτωμα είναι αυτό που συνήθως κινητοποιεί τον ενήλικα και εφόσον δεν μπορέσει να το διαχειριστεί μόνος του, απευθύνεται σε κάποιο πλαίσιο ώστε να βρει ανακούφιση στο πρόβλημά του.
Τα αιτήματα βοήθειας που δενόμαστε στην Πνοή είναι από άτομα :

• που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα το εαυτό τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους
• που παρουσιάζουν δυσκολίες στην επικοινωνία και στις διαπροσωπικές σχέσεις
• που υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά συμπτώματα ή άλλες χρόνιες καταστάσεις
• που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους εξάρτηση (ουσίες, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο)
• γονείς που προβληματίζονται γύρω από τη συμπεριφορά των παιδιών τους ή θέλουν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους
• ζευγάρια που επιθυμούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στη σχέση στη σχέση τους


                Σαμοθρακή Δέσποινα  Κοινωνική Λειτουργός
            Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ